Past Work

The Wall

Plymouth College of Art staged a competition for projects in "Tate Exchange", under which the College was given a space in Tate Modern to create a factory-type setting for 3 days starting 31st January 2018.  The idea was to have 20 "work stations" in which participants would engage in production-related exercises.  The College wanted promote its ideas of "non-linear" teaching and wanted to draw attention to the creative process often involved un-making as well as making.  The project had to be specific to Tate Modern.

I proposed getting participants to stack 70 cubes, first in linear manner, as a wall which revealed one of four composite images of Tate Modern past and present.  The participants would then be invited to tear down the wall and use the cubes to create their own artwork, in a non linear manner.

I didn't get selected for part of the project in the Tate Modern but I did get selected for the Plymouth end of the project, which in my case was to be staged in a warehouse near the College.

Here's a link to a compilation of mainly time-lapse videos of participants playing with my cubes:  https://vimeo.com/253684191


  Peter Heywood with cubes The cubes are made from cardboard boxes.  when the cardboard boxes are stacked as a wall, one of four composite images is exposed:
  •  An aerial view of Bankside power station before it was converted into Tate Modern
  • A view of Tate Modern from St. Pauls
  • Two side-by-side Images of the original turbine hall, one showing the machinery and the other showing it being converted into Tate Modern
  • Two side-by-side images of art in Tate Modern's Turbine Hall.  See next photo!

The images were made to look something like screen-prints by manipulating them in Photoshop and then splitting them up into 70 squares - 10 columns and 7 rows.  They were printed in 2 colours using a Risograph machine.

Printing was a laborious process - it took 3 long days.  Sticking all 280 images onto the boxes using double-sided tape took another 3 long days.

 
  Turnin Hall Art One of the composite images revealed on the wall:

Left hand side:  Louise Bourgeous' "I do, I undo, I redo", the first project in the Turbine Hall.

Right hand side: Olafur Eliasson's "The Weather Project" - a big orange "sun" in the roof that encouraged people to sun-bathe
 
  Bankside Power Station Another of the composite images. This is of Bankside power station when it was still generating electricity
 
 
  Tate Exchange One of the works art in the non-linear part of the exercise.
 
     
     
     
     
     
     
     
     

<< Back